O nama

Klub je pravno lice, registrovano pred nadležnim sudom, odobreno od strane nadležnog ministarstva. Klub je član Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine i Biciklističkog saveza Republike Srpske. Ima organe upravljanja i to Skupštinu kao osnovni zakonodavni organ koju zastupa Predsjednik Dragan Stojanović, a čine je i drugi članovi kluba, Upravu kluba kao izvršni organ, koju čine Direktor kluba Davor Damjanović, a koji predstavlja i zastupa klub, te Sekretar kluba Miljan Žuža kao dio uprave i administrativno tehničkih poslova. Klub ima stručnu sportsku službu koju čine profesori fizičkog vaspitanja, licencirani biciklistički treneri i drugi sportski radnici. Stručnu sportsku službu formira uprava kluba, a ista je u obavljanju poslova odgovorna upravi kluba.

Direktor kluba obavlja funkciju člana Upravnog odbora Biciklističkog saveza Republike Srpske, a sekretar skupštine kluba je ujedno i delegat Skupštine Biciklističkog saveza Republike Srpske, dok Biciklistički klub Foris ima pravo dva glasa u Skupštini Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

Klub ima članove, koji svoje članstvo stiču odobrenjem po zahtjevu, a članstvo u Skupštini sa pravom glasa stiču nakon odobrenja Skupštine, te upisom u nadležni registar.

Klub svoje poslovanje propisuje Statutom i drugim opštim i internim aktima.

Puni naziv kluba je Biciklistički klub Istočno Sarajevo Foris, a skračeni naziv je BK FORIS.
Adresa kluba je Mali dom Tvrdimići, Istočno Sarajevo 71123.
Broj kontakt telefona je 065/043-800.
E-mail je info@4is.info.
Websajt je www.4is.info.
Klub možete kontaktirati i putem oficijalnih društvenih mreža i to Facebook, Instagram, Youtube kanal, TikTok, Viber Community i Strava.

Kratka istorija kluba

2018. godina

Sve je počelo puno ranije u vidu okupljanja i druženja, rekreativnih organizovanih vožnji biciklima, provođenjem brojinih humanitarnih akcija, te vršenja brojnih aktivnosti kroz društveno korisni volonterski rad. Ali zvanični početak kao pravni i formalni datum od kada klub egzistira je oktobar 2018. godine od kada je Foris formalno pravno lice sa punim nazivom Udruženje građana “Foris” Istočno Sarajevo. Iako smo radili brojne aktivnosti, biciklo nam je bilo osnova svega, “ljepilo” koje nas je držalo i dan danas nas drži zajedno.

2019 – 2020. godina

Obzirom da nam je biciklizam bio centar zanimanja, internim aktima smo osnovali sekciju biciklizma i zvanični biciklistički klub, gdje smo odredili da u tadašnjem upravnom odboru kluba uvrstimo 15 najaktivnijih članova. Ovo smo odlučil svi članovi kluba, a tu odluku nismo upisali u sudski registar. Svi su se trudili da daju svoj doprinos klubu koji se zvao Foris, htjeli su da daju svoje mišljenje i iskreno imali najbolje namjere za klub. Tu je bilo puno različitih mišljenja, koja su se gotovo uvijek realizovala u jednoglasne odluke, rijetka su bila mimoilaženja u razmišljanju. Naravno, to su bili počeci i nisu to bile velike odluke za nekoga ko je to posmatrao sa strane, ali za nas u klubu itekako jesu. Tako smo mi to posmatrali. To su bile odluke o tome koje boje su boje kluba, kako treba da izgleda logotip, a kako zastava kluba.
Uradili smo naše prve dresove, majice, zastave. Klub je obojen u tirkiznu boju i bio je primječen širom pa u krug. Osjetio se taj entuzijazam svugdje gdje bi se pojavili.

I nikad se nismo posvađali. Glasali smo i na osnovu rezultata glasanja donosili demokratske odluke. Bilo nas je puno, htjeli smo mnogo. Vrijeme je prolazilo, ali mi ipak nismo uradili koliko smo htjeli. Kasnije se ispostavilo da večina i nije htjela puno, nego su se ipak htjeli samo družiti. Tek nekoliko nas je htjelo još više.

Kako to obično biva, potrebno je vrijeme da čovjek, pa tako i klub sazri i da u skladu sa svojim iskustvom i godinama krene u malo ozbiljnije stvari. Odlučili smo se raditi rekreativni maraton koji smo htjeli raditi svake godine. Htjeli smo raditi školu biciklizma, gdje bi raditi sa djecom. Htjeli smo obilježavati staze, kako bi promovisali ogroman mtb potencijal našeg grada. Pa se rodila ideja da napravimo biciklistički mtb park. Ideje su prerastale u projekte, koje bi lokalne vlasti odmah odobravale. Svi su vidjeli naš entuzijazam i naše kapacitete i odmah su nas podržali.

2021. godina

Kako su se ideje redale, projekti pokretali, neki članovi su vidjeli da će im te stvari oduzimati vrijeme koje su oni htjeli trošiti na vožnju bicikla, bez prevelikih obaveza. I to su odmah i javno i iznijeli. Odmah su se distancirali od klubskih obaveza i samo vozili bicikl, na vožnjama koje bi klub organizovao. Drugi su i htjeli učestvovati, ali nisu stalno imali vremena, povremeno bi se odazivali. Na kraju je večina odustala i polako se udaljavala. Svi su htjeli voziti bicikla, ali nisu svi htjeli imati obaveze, odnosno tek nekoliko nas je imalo inicijativu da klub napravi još večim. I ostali smo do dan danas dosljedni tome.

I prirodno i polako sve smo imali manje ljudi koji stvarno žele da rade za klub, koji dolaze kada tklub provodi aktivnost. Upravni odbor se sa 15 aktivnih smanjio na manje od pola, tada sedam aktivnih ljudi. Kasnije su se pojavili neki novi ljudi, stari članovi su se udaljavali, počeli su se međusobno dogovarati za vožnje, jer su našli zajednički interes, a on je bio prije svega druženje i provod, a biciklo je bilo samo sredstvo za okupljanje. Odvojili su se od kluba, okupljeni oko svojih interesa davali su sebi simpatična imena u skladu sa karakterom grupe. Ipak, mi što smo ostali u klubu i neki novi članovi, htjeli smo i više raditi za klub. Klub je aplicirao i dobio akreditaciju Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i postao član državnog Saveza, kao i član republičkog Saveza, a onda su neki naši članovi išli na takmičenja i počeli osvajati rezultate, pa su se pojavili i “neki novi klinci” koji su se takođe takmičili i donosili rezultate klubu. Klub je postajao pravi sportski biciklistički kolektiv.

Tada su se u klubu počela javljati različita mišljenja jednih koji su bili protiv da se klub bavi sportom, pa su se i povukli iz upravnog odbora. U tom upravnom odboru je ostalo tek nekoliko ljudi, koji su odlučili da ugase takav upravni odbor, jer isti nije bio konstruktivan, svakako i nije upisan u sudski registar. Neki su zbog drugih životnih pitanja odustali od “velikih stvari” u klubu i ostali samo da voze. Bitno je naglasiti, da nikada nije bilo svađe, ili ružnih riječi, od početka pa do sada, te da je sve teklo prirodno, a klub je odrastao i kroz takva iskustva gradio svoj karakter.

Klub je u ovoj godini napravio biciklistički park “MTB City Road” u prvoj fazi projekta. Tada je uređeno i obilježeno ukupno 12 km puteva i šumskih staza, obilježili smo park sa tri ulazne info table, postavili smo ukupno 120 biciklističkih znakova, postavili smo tri velika masivna stola i osam klupa na centralnoj tački parka na izletištu Kadino brdo.

Klub je u ovoj godini organizovao i svoj prvi rekreativni maraton Foris 2021, koji je organizovan na jednom visokom nivou, posječen od brojnih klubova i biciklista kako iz države, tako i iz okolnih država. Učesnici nisu krili svoje iskreno oduševljenje predjelima kojima su vozili, te druženju koje je poslije uslijedilo.

2022. godina

I došla je 2022. godina koja je za klub bila godina sporta. Članovi kluba su učestvovali na brojnim trkama i sa tih trka donosili veoma dobre rezultate. Gotovo sa svake trke na kojoj je učestvovao klub se kući vračao sa zlatom, srebrom ili bronzom, pa smo na kraju godine na zvaničnoj tabeli imali drugog takmičara na tabeli u najjačoj Elite kategoriji Luku Žepinića, zatim prvog na tabeli Miljana Žužu u kategoriji amateri C. Imali smo i takmičara koji su izuzetni sportisti, ali nisu bili u prilici da voze sve vožnje, pa se nisu visoko plasirali na konačnoj listi na kraju godine, ali su sa takmičenja na kojima su učestvovali redovno vračali sa medaljama, pa je tu recimo Dragan Stojanović, koji je klubu donio ukupno sedam medalja u toku ove godine.

Naravno, za sport je potrebno imati solidan budžet, koji klub tada nije imao. Sportisti su se finansirali iz vlastitih izvora. Svjesni da ovako stanje nije održivo, pičeli smo praviti planove šta i kako dalje raditi u klubu kada je sport u pitanju. Zaključili smo da je prioritet uključivanje djece i omladine, kao i rad sa djecom. Drugi prioritet je sama reforma kluba u smislu da se uradi pravna i formalna revizija određenih akata kako bi se pravno i formalno usaglasili sa Zakonom o sportu.

I u ovakvim uslovima klub je u ovoj godini organizovao sportsku biciklističku trku u našem biciklističkom parku pod nazivom “XCO Kadino Brdo”. Trka se bodovala za Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Organizovana je na jednom izuzetnom nivou, ocijenjena visokom ocjenom od strane državnih sudija, na šta smo naročito ponosni.

Isto tako klub je ove godine organizovao svoj Drugi rekreativni mtb maraton Foris 2022, te smo učestvovali kao organizatori revijalnog programa trke za djecu na međunarodnom takmičenju UCI Gran Fondo u organizaciji Biciklističkog saveza Republike Srpske. Aktivno smo nastavili rekreativne aktivnosti, organizaciju rekreativnih vožnji, održavanju staza i našeg biciklističkog parka.

2023 – 2024. godina

U 2023. godini sportski biciklizam u Bosni i Hercegovini je zapao u veliku krizu koja je u vidu jedne bezizlazne situacije blokirala sportski biciklizam sve do kraja 2023. godine, pa se klubovi iz Republike Srpske nikako nisu takmičili na državnim prvenstvima. To je negatino uticalo i na naš klub.

Ali to je nama dalo prostora da se pozabavimo reformom kluba. Od grada Istočno Sarajevo smo dobili odobrenje kojim nam dozvoljavaju da koristimo naziv Biciklistički klub Istočno Sarajevo u nazivu kluba, od opštine Istočno Novo Sarajevo smo dobili na korištnje nove prostorije na adresi Mali dom Tvrdimići Istočno Sarajevo 71123.

Uskladili smo akte Zakonu o sportu, iste pripremili i pokrenuli proceduru i nadamo se da će se do sredine aktuelne godine finalizirati i taj proces, kako bi zvanično imali status sportskog kluba.
Naravno, Foris i dalje ostaje ono što je bio od samog početka, u isto vrijeme sportski i rekreativni klub, jedna zdrava priča u svakom smislu.

Danas Foris ima veliki broj aktivnih članova, koji su stalni aktivni članovi, imamo veliki broj prijatelja klubova iz brojnih gradova i važan smo faktor kada je u pitanju biciklizam u svakom smislu, kako u lokalnoj zajednici, tako i u republici i državi.

Pokrenuli smo i nove projekte, u skorije vrijeme imamo i nove aktivnosti. Jedva čekamo da te informacije podijelimo sa Vama. Pridružite se Forisu, jednoj zdravoj priči u svakom smislu.

Obilježja kluba

Klub u svom predstavljanju koristi tirkiznu boju, pa su u skladu s tim dizajnirani svi dosadašnji rekviziti, zastave, majice i dresovi. Od početka pa do danas klub je više puta redizajnirao dresove, pa su prvi klubski dresovi bili kompletno tirkizne boje, dok je naredni bio tirkizno bijeli. Klub je u 2022. godini izradio posebne dresove za takmičare, kako bi ih izdvojio od drugih članova. U ovoj godini klub je uradio redizajn dresova u smislu promjene logotipa, jer se logotip promijenio u dijelu, gdje je brisano “MTB” i dopisano “BK”. Klub je za potrebe organizacije rekeativnih maratona svake godine dizajnirao i izrađivao majice koje predstavljalju maraton, pa tako ove majice imamo u dvije boje bijela i tamno siva. Aktuelna je tamno siva majica.

Dres dugi rukav

– BK FORIS 2024

Dres kratki rukav

– BK FORIS 2024

DrySkin majica

– BK FORIS 2024

Majica MTB maraton

– BK FORIS majica MTB MARATON FORIS 2022 – 2023.